Ischias

Ryggvärk som strålar från ryggens nedre del och ut i ena benet

Vad är ischias?

ischiasIschias, I dagligt tal används termen ischias för ryggvärk som strålar från ryggens nedre del och ut i ena benet och ibland ända ned i foten.

Det finns också en del som kallar vissa symtom som falsk ischias. Glöm det! I medicinsk bemärkelse är termen ischias till att beskriva smärttillstånd som orsakas av en mekanisk och/eller kemisk irritation av ischiasnerven.

I princip kan man säga: Har du ont i benet, så har du ischias. Sen vad det det beror på det kan man inte svara på förrän man gjort en noggrann undersökning.

Ofta kan t ex sätesmusklerna ge upphov till en smärta som påminner om ischias. Orsakerna till muskelrelaterade besvär kan vara långvariga, ensidiga arbetsställningar eller felaktig träning.Kan man utesluta att det är ischias?

ischiasVid ischiasbesvär är det viktigt att klargöra om smärtan orsakas enbart av spända muskler eller om det föreligger en mekani
sk irritation av ischiasnerven.

Vid misstanke om diskbråck, rotkanalsförträngning eller kotglidning hänvisar naprapaten till en ortoped för vidare utredning.

Vid akuta besvär, som utebliven förmåga att kontrollera urin och avföring, ska du gå direkt till akutmottagning för utredning. Är orsaken till smärtan enbart av muskulär natur är det i regel tacksamt att behandla.

Var kommer min ischiassmärta ifrån?

När vi får in patienter så skiljer man lite på typ av smärta i benet. En djup molande smärta som går ned i benet med utstrålning till fot och kanske till en speciell tå. Svårigheter att lyfta benet vid liggande rak på ryggen.

  • Diffus smärta i benet som inte går att klargöra direkt till några tår utan bara förnimmelse ut i foten.
  • Klar smärta ned i baksidan låret och kanske även ned mot knävecka och lite i vaden.
  • Tydlig smärta i sätesmuskler och ned mot låret.
  • Smärtan sitter på framsidan av benet och strålar ned mot underbent strax under knät.
  • Smärta som går från höften och ned på utsidan av benet.
  • Ljumsksmärta som börjar från ryggen och strålar sig runt ned mot framsidan och även testiklar hos männen.
  • Ryggsmärta som drar lite ned mot sätet men ej så kraftfullt mera lätt molande.

Alla ovan nämnda smärttyper har alla olika orsaker eller kombination av flera. I alla nämnda fallen ovan har man en påverkan från ryggens nedre leder inklusive bäckenlederna. Även kallad sacroiliacalederna.

Undersökning och behandling av ischias

När patienten kommer in på mottagningen så är det första och viktigaste att se om detta är en behandlingsbar patient. Ska vi behandla eller skicka vidare till någon av våra samarbetspartner som är ortopeder. Patientberättelsen säger väldigt mycket om hur allvarligt det hela är.

Känner du dig osäker? Slå oss gärna en signal så kan vi över telefon vägleda dig vart du ska ta vägen med din ischias smärta.

Är din smärta behandlingsbar och inte allvarlig så undersöker vi de delar av ryggraden som inte har rörlighet. Som du kan se på bilden ovan så är hjärnan väldigt sinnrik med ett signalsystem som kalla ryggmärg. Nervsystemet förgrenar sen upp sig ut i benen via ischiasnerven.

Det är därför viktigt under undersökningen att se till hela ryggraden funktion. Oftast är det som mest påverkat någon av de sista kotorna inklusive bäckenet. Naturligtvis undersöker man även krampade muskler som påverkar området såsom sätesmuskler, lårmuskler och ryggmuskler.

Övningar för att lindra ischias

Här hittar du bra övningar för att lindra ischias