Vad är musarm?
Musarm kan beskrivas som smärta eller stelhet i nacke, axlar, armar eller händer, och orsakas av långvarigt arbete vid dator. Någon fullständig medicinsk definition av tillståndet finns dock inte.
Bristande ergonomi medför att muskler i skuldra, nacke, axel och arm arbetar för statiskt. Detta innebär att du under lång tid belastar musklerna ned en lågintensiv, negativ belastning. Resultatet blir sänkt cirkulation och därmed ökad retbarhet i muskler och leder.
Symtom kan vara dålig känsel, koordinationssvårigheter, pirrningar i händer och armar, svårigheter att öppna och knyta handen, ömma muskler och händer.
Det är betydligt vanligare idag, än det var för 10 år sedan då många idag, använder datorer i sitt yrke. Drabbas man leder det oftast till besvär i 6-10 månader men sällan till att man behöver byta arbete. Oftast räcker det att byta arbetsuppgifter för läkningsprocessen, men ibland krävs det att man sjukskriver den som drabbas.
Vad orsakar musarm?
Studier visar att det är upprepade små minimala musrörelser som gör att muskler, nerver, ledband och senor blir överbelastade. Överbelastningen i sig framkallar värk och smärta. Störst risk att få musarm har personer som jobbar med bilder. Genom att upprepat dra och släppa bilder krävs mindre och känsligare rörelser. Besvären kan även bero på stress då man spänner musklerna mer.
Hur blir jag av med smärtan från musarm?
Smärta är en varningssignal och ska inte nonchaleras. När besvären uppstått kan en naprapat hjälpa dig genom att behandla engagerade muskler. Naprapaten ger dig även råd träning och utformning av din arbetsplats. Läs mer om vad en naprapat gör.
Ett nyckelbegrepp vid arbetsrelaterade besvär är variation. Kom ihåg att den största hjälpen är att förändra den negativa exponeringen och minska statiskt arbete. Regelbundna pauser med rörelse och övningar har ofta mycket bra effekt. Försök variera dina arbetsuppgifter och planera din arbetsplats så att naturliga rörelser med skiftande arbetsmoment ingår. Försök också – om möjligt – variera mellan stående och sittande arbetsposition
Läs mer på Wiki och på Vårdguiden