Nackspärr

Svårt att hålla upp huvudet och alla rörelser smärtar?

Nackspärr – Vad är det?

Behadling hos naprapat kiropraktor

Nackspärr

Nackspärr, besvär i nacke och skuldra innebär smärta, värk eller nedsatt funktion i den ena eller båda kroppsdelarna.

Dessa besvär kan variera i svårighet och vara under kortare eller längre perioder. Kommer smärtan plötsligt och väldigt ihållande med svårighet att bära upp huvudet så har du fått en nackspärr.

Besvären återkommer ofta i de fall muskulära obalanser kvarstår pga för lite träning och för mycket statiskt arbete.



 Vad beror nackspärr på?

nackspärrSmärta i nacke och skuldra beror vanligen på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning (kan vara både fysisk och psykosocial). Det kan innebära att en obalans uppstår mellan skuldra och bröstmuskulatur vilket leder till trötta och svaga muskler i skuldran. Ofta uppstår så kallade triggerpunkter som kan ge lokala smärtor men även pirrningar och domningar oftast i den arm som du
använder mest. Se bilden nedan som illustrerar en nackspärr.

Funktionen i kotpelaren ovan är att den påverkas mycket av huvudet hållning.
Hålls huvudet för långt fram så kommer kotorna mellan skuldorna att gå bakåt.
Resultatet blir att skulderbladen roterar framåt/utåt vilket medför spända muskler från skuldran och upp mot nacken.

Hur behandlar man nackspärr?

Som beskrivits ovan ska man börja med att titta på sin hållning. Huvudet ska vara rakt på övrigt ryggraden.
Steg 2 är att kontrollera rörligheten på nackens och bröstryggen med alla dess revben.
Behandlingen av dessa görs med det som kallas för manipulationsbehandling.

Nästa steg efter det är mjudelsbehandling med triggerpunktsbehandling för att minska de kramper som försvarar området. Elterapi för att minska kramperna ytterligare och få igång cirkulationen. Eventuellt avslutas behandlingen med massage för att öka cirkulationen ytterligare.

Hur blir jag av med nackspärr?

Förutom manuell behandling hos naprapat krävs ofta att patienten själv förändrar sin arbetsmiljö och sitt sätt att arbeta. Kortare arbetspass med större variation är åtgärder som kan minska risken för att besvären återkommer. Träning och rörlighetsträning i kombination är ofta effektivt för att balansera upp musklerna. Ergonomiska förändringar är av stor vikt eftersom du då ändrar den största negativa exponeringen för kroppen.

Besvär i nacke och skuldra innebär smärta, värk eller nedsatt funktion i den ena eller båda kroppsdelarna. Dessa besvär kan variera i svårighet och vara under kortare eller längre perioder. Kommer smärtan plötsligt och väldigt ihållande med svårighet att bära upp huvudet så har du fått en nackspärr. Besvären återkommer ofta i de fall muskulära obalanser kvarstår pga för lite träning och för mycket statiskt arbete.

Hållning och arbetsställning

Smärta i nacke och skuldra beror vanligen på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning (kan vara både fysisk och psykosocial). Det kan innebära att en obalans uppstår mellan skuldra och bröstmuskulatur vilket leder till trötta och svaga muskler i skuldran. Ofta uppstår så kallade triggerpunkter som kan ge lokala smärtor men även pirrningar och domningar oftast i den arm som du använder mest.

Som beskrivits ovan ska man börja med att titta på sin hållning. Huvudet ska vara rakt på övrigt ryggraden. Steg 2 är att kontrollera rörligheten på nackens och bröstryggen med alla dess revben.

Behandlingar för nackspärr

Behandlingen av nackspärr görs med det som kallas för manipulationsbehandling. Nästa steg efter det är mjudelsbehandling med triggerpunktsbehandling för att minska de kramper som försvarar området. Elterapi för att minska kramperna ytterligare och få igång cirkulationen. Eventuellt avslutas behandlingen med massage för att öka cirkulationen ytterligare.

Förutom manuell behandling hos naprapat krävs ofta att patienten själv förändrar sin arbetsmiljö och sitt sätt att arbeta. Kortare arbetspass med större variation är åtgärder som kan minska risken för att besvären återkommer. Träning och hållningstänkande i kombination är ofta effektivt för att balansera upp musklerna. Ergonomiska förändringar är av stor vikt eftersom du då ändrar den största negativa exponeringen för kroppen.

4 övningar som är effektiva mot nackspärr.