Naprapati naprapat

Var studerar man till naprapat?

STUDERA TILL NAPRAPAT

NAPRAPATINS HISTORIA

Vart studerar man till naprapat. Först ska vi berätta lite om historiken:Den tionde kiropraktorn som utbildades i slutet av 1900-talet grundade 1907 naprapati.

VART FINNS UTBILDNINGARNA

Det finns utbildningar i Stockholm, Finland (länk till finländsk sida), USA och New Mexico.

NAPRAPAT SOM YRKE

Naprapati är en profession som riktar sig till att diagnostisera, lindra och förebygga sjukdomar och besvär som är relaterade till muskuloskeletala systemet. Naprapaten fokuserar på att behandla det muskuloskeletala systemet med specifika tekniker för att lindra smärta och ge patienten bättre livskvalitet. En naprapat har gått en specialistutbildning inom området och är legitimerad att praktisera i yrket. Målet med en naprapat är att hjälpa människor att bli friskare och stärka deras muskuloskeletala system.Vart man studerar till naprapat är en fråga om kostnad och inriktningen på utbildningen beroende på vilket land man väljer att studera i.

UTBILDNINGEN TILL NAPRAPAT

Att studera till naprapat kräver både en djupgående förståelse för olika medicinska ämnen, såväl som förmågan att arbeta med patienter. Naprapatutbildningar kan variera något, men de vanligaste utbildningarna är fyraårigaprogram med ett års praktik innan man kan ansöka om legitimation.

VAD INNEHÅLLER UTBILDNINGEN

Naprapatutbildningen innehåller grundläggande kunskap inom anatomi, fysiologi, neurologi, ortopedi, biomekanik och rehabilitering. Det omfattar också diagnostik och behandlingstekniker som massage, mobilisering, justeringsteknik (även kallad manipulation), stretching, myofasciiteknik, töjning, kraft-, balans- och stabilitetsträning samt övningar för att återställa normal funktion.

FRAMTIDEN SOM NAPRAPAT

När man väljer att studera till Naprapat, ska man ha i åtanke att yrket kommer antagligen att växa som en lönsamt jobb under de närmaste åren. Det finns många karriärmöjligheter inom naprapati, såsom att arbeta på privata kliniker, företag, skolor eller idrottsanläggningar. En annan potentiell arbetsplats är den vårdande sektorn där naprapater kan fungera som bedömare, rehabilitatörer och handledare. Naprapater kommer också att fortsätta att hjälpa patienter att återhämta sig från allvarliga eller akuta skador. Medan det finns många yrken som ger tillfälle att utöva naprapati, kommer de flesta professionella att anställas av specialiserade företag, försäkringsbolag eller andra organisationer som samarbetar med naprapati.

VAR STUDERAR MAN TILL NAPRAPAT? – ÄR LÖNEN VÄRT SLITET

Lönen för en naprapat varierar beroende på typ av arbete, utbildning, erfarenhet och geografisk plats. Enligt Statistikcentralens konsumentprisindex (KPI) låg den genomsnittliga årslönen för en naprapat 2020 på cirka 545 700 kronor. Genomsnittslönen inkluderar eventuella bonusar och provisioner. Lönen kan dock variera beroende på branschen, där vissa uppgångar ses när det handlar om högspecialiserade tjänster såsom naprapati.

VILKA PATIENTER KOMMER MAN MÖTA?

Naprapatyrket är ett verktyg som utformats för att hjälpa till att frigöra spänningar i muskler, leder och bindväv. Det passar för människor som lider av muskelspänningar, kroniska smärtor, kramper, ledstelhet och trötthet samt personer som som önskar förbättra sin allmänna rörlighet och smidighet.Det beror också på vad du har för besvär och vad målet är med besöket. Om det är akuta muskuloskeletala smärtor och stelhet, är det vanligt att patienten kommer till naprapatyrket för att få diagnos och behandling. Patienten kan också ta del av råd om motion och rehabiliteringsövningar. Det kan också vara en bra idé att diskutera hur man undviker återfall i framtiden.

VEM KAN BLI NAPRAPAT? – VAR STUDERAR MAN TILL NAPRAPAT?

Yrket passar dig som har ett starkt intresse av att jobba med människor genom att erbjuda hälso- och friskvård, sjukvård och idrott. Målet är att bli expert inom manuell medicin samt idrottsmedicin. För att nå detta vill du gå en utbildning med både teoretiska och praktiska moment. Du kommer uppleva en studietid som är både lärorik och givande, och som ska leda fram till ett eftertraktat yrke. Din dröm är att kunna hjälpa människor med smärtor och störningar i muskler och leder – ett av vår tids största problem.

KOSTNAD ATT STUDERA TILL NAPRAPAT

Varje år betalar du en terminsavgift på 52 500 kronor för att studera naprapati vid Naprapathögskolan. Under hela utbildningen, som går över fyra år, uppgår den totala avgiften till 420 000 kronor (uppgifterna gäller år 2021–2022). Utbildningen är godkänd och stöds av CSN.